بهترین غذا برای کم خونی چیست؟
انتشار: اردیبهشت 31، 1404
بروزرسانی: 25 تیر 1404

بهترین غذا برای کم خونی چیست؟

دوست دارید روزی پرانرژی و خوشحال را تجربه کنید؟ من هم روزهایی داشتم که انگار برق از بدنم رفته باشد، حس بی حالی و ضعف داشت که مثل یک دایناسور بی حرکت شده بودم! می دانید این یه چیز عجیب نیست؛ کم خونی برای خیلی از ما مخصوصاً خانم ها با این سبک زندگی شلوغ و پرمشغله یک دغدغه شده. ولی نگران نباشید، چون امروز قرار است با هم بگردیم دنبال بهترین غذا برای کم خونی، تازه کلی ترفند تغذیه ای بگویم که مثل یک دوست صمیمی کنارتان باشم. پس بیایید با هم تجربه کنیم و یاد بگیریم.

کم خونی یعنی چی؟ چرا باید حواسمان به تغذیه مان باشد؟

شاید برایت سؤال شده باشد: کم خونی دقیقاً چیه؟ خب، ساده بگویم، کم خونی وضعیت بدن هست که به خاطر کاهش تعداد گلبول های قرمز یا کاهش میزان هموگلوبین خون رخ می دهد. این موضوع باعث می شود اکسیژن به اندازه کافی به بافت ها نرسد و نتیجه اش حس خستگی مزمن، سرگیجه و گاهی همین بی حوصلگی های آشناست. طبق تحقیقات سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کم خونی یکی از شایع ترین مشکلات تغذیه ای جهان است و تقریباً یک سوم جمعیت دنیا به نوعی با آن مواجه اند. این طوری که خودم را دیدم، فهمیدم که تغذیه خوب و اصولی می تواند مثل معجزه عمل کند و کمک کند زندگی مان دوباره رنگ و روی انرژی بگیرد.

آهن؛ ستاره اصلی تغذیه برای کم خونی

بی شک همه ما اسم آهن را شنیده ایم آنقدر که تبدیل به واژه ای خیلی رایج برای کم خونی شده! آهن، عنصری ضروری در ساخت گلبول های قرمز است. وقتی این ماده در بدن کم باشد، سفر اکسیژن به کل بدن مختل می شود. اما شوق اصلی من اینجاست که می توان با تغذیه مناسب و هوشمندانه آهن بدن را به طور طبیعی بالا برد. بر اساس گزارش های موسسه ملی سلامت آمریکا، آهن موجود در غذا دو نوع است: آهن هم (heme) که در گوشت قرمز، ماهی و مرغ پیدا می شود و آهن غیرهم (non-heme) که در گیاهان مثل اسفناج و لوبیاهاست. یادت باشد آهن هم بهتر جذب می شود ولی هر دوی این ها در تغذیه ما نقش مهمی دارند.

غذاهای غنی از آهن که باید در برنامه غذایی مان داشته باشیم

قول داده بودم که چند تا غذای خوشمزه و سرشار از آهن بگویم، پس شروع کنیم: اول از همه گوشت قرمز مثل گوشت گوسفند و گاو، کلی آهن هم همراه با ویتامین B12 دارد که برای کم خونی خیلی مهم است. ماهی و مرغ هم در این میان غریبه نیستند. البته اگر علاقه مند به رژیم گیاهی هستید، نگران نباشید. اسفناج، عدس، نخود، لوبیا، دانه های کنجد و حتی مغزها مثل بادام و گردو، مملو از آهن غیرهم هستند. ولی نکته ظریف اینجاست که جذب آهن غیرهم کمی کمتر است و نیاز به ترکیب با منابع ویتامین C برای جذب بهتر دارد. مثلاً لیموترش و فلفل دلمه ای را فراموش نکنید کنار غذاانتان بگذارید.

ویتامین C، دوست صمیمی آهن

یکبار که به مادرم گفتم «آهن غذا می خورم اما کم خونی خوب نمی شود» به من گفت: «دخترم، ویتامین C یادت رفته!» راست هم می گفت. یکی از کلیدهای مهم جذب بهتر آهن، داشتن ویتامین C است. این ویتامین جادویی مثل دستیار دقیق کمک می کند آهن موجود در غذاها بهتر جذب بدن شود. میوه هایی مثل پرتقال، گریپ فروت، کیوی و سبزیجات رنگی مثل فلفل دلمه ای یا گوجه فرنگی می توانند به راحتی سفرتان را به دنیای بهبود کم خونی هموار کنند. تحقیقات علمی مثل مقاله منتشر شده در مجله The American Journal of Clinical Nutrition نشان می دهد مصرف همزمان غذای حاوی آهن و ویتامین C می تواند تا 3 برابر جذب آهن را افزایش دهد.

از چی باید پرهیز کنیم؟ نکاتی که شاید ندانید

حالا که حرف از کم خونی زدیم و گفتیم چطور باید آهن را جذب کنیم، بهتر است سری هم به دشمنان آهن در تغذیه بزنیم. مثلاً چای و قهوه، این دو نوشیدنی محبوب ایرانی ها که صبح ها و عصرها کنارمان هستند، می توانند به شدت جذب آهن را کاهش دهند. اگر دقت نکرده باشید، وقتی چای می خورید بعد از غذا، انگار وضعیت خفیفی حوصله خالی می آید! علتش ترکیبات فنولیک است که جلوی جذب آهن را می گیرند. همچنین غذاهای پرفسفر و کلسیم هم می توانند در این معادله محدودیت ایجاد کنند. البته این ها بدین معنا نیست که قید چای و لبنیات را بزنیم، فقط کافی است زمان بندی مصرف را کمی هوشمندانه کنیم.

چطور یک رژیم غذایی ضد کم خونی داشته باشیم؟ تجربه من

از وقتی با مشکل کم خونی مواجه شدم، برنامه غذایی ام کلی تغییر کرد. مثلاً صبحانه ام رو همیشه با یک پرتقال تازه شروع می کنم، کنار خوراکی هایی که آهن دارند مثل نان سبوس دار و عدس پخته. ناهار و شامم معمولا با گوشت قرمز یا مرغ همراه با سبزیجات رنگی مثل فلفل و گوجه است. میان وعده هایم هم پر است از مغزها و تخمه ها. نتیجه این تغییر ساده اما مؤثر انرژی بیشتر و رنگ و روی بهتر توی صورت و همیشه حال خوب بود. از تجربه خودم می گویم که تغذیه درست، هنری است که گاهی به سادگی می توان آن را یاد گرفت و زندگی را تغییر داد.

خلاصه و نگاهی به آینده

اگر تا اینجا همراه بودید، حتماً می دانید که بهترین غذا برای کم خونی آن غذایی است که ترکیبی از آهن به خوبی جذب شدنی و ویتامین C به همراه تعادل در مصرف نوشیدنی های کاهنده جذب آهن باشد. تغذیه تنها راه حل نیست اما ستون اصلی و محکم در پیشگیری و درمان کم خونی است. یادتان باشد سالم بودن یعنی به خودتان اهمیت دادن و تغذیه صحیح اولین قدم برای این توجه است. یک روز با تغذیه درست، فردای شما پر از انرژی و شادی خواهد بود، انگار که دوباره متولد شده باشید! پس شروع کن، حتی اگر یک قدم کوچک باشد، تغذیه ات را برای زندگی بهتر امروز کن.

سؤالات متداول (FAQ)

۱. آیا خوردن گوشت قرمز تنها راه درمان کم خونی است؟

خیر، گوشت قرمز یکی از بهترین منابع آهن هم است اما گیاهخواران می توانند با مصرف منابع گیاهی آهن و افزودن ویتامین C به رژیم خود، کم خونی را مدیریت کنند.

۲. آیا تمام کم خونی ها ناشی از کمبود آهن است؟

خیر، کم خونی انواع مختلفی دارد و گاهی ناشی از کمبود ویتامین B12 یا بیماری های مزمن است. بنابراین حتما باید توسط پزشک تشخیص داده شود.

۳. چه نوشیدنی هایی جذب آهن را کاهش می دهند؟

چای، قهوه، نوشابه های گازدار و برخی محصولات لبنی به دلیل داشتن تانن و کلسیم می توانند جذب آهن را کاهش دهند.

۴. خوردن مرکبات همراه با غذا چقدر می تواند به جذب آهن کمک کند؟

مطالعات نشان می دهد مصرف ویتامین C همراه با غذا تا سه برابر جذب آهن را افزایش می دهد.

۵. آیا مکمل آهن بهتر از غذا خوردن است؟

مکمل ها در موارد شدید مفیدند اما غذاهای طبیعی به دلیل داشتن ویتامین ها و مواد معدنی تکمیلی ارجح هستند.

خلاصه مقاله

موضوع نکات کلیدی
کم خونی چیست؟ کاهش گلبول های قرمز یا هموگلوبین خون که باعث کمبود اکسیژن در بدن می شود.
نقش آهن عنصر ضروری برای ساخت گلبول های قرمز، دارای دو نوع آهن هم و غیرهم.
منابع غذایی آهن گوشت قرمز، مرغ، ماهی، اسفناج، حبوبات و مغزها.
ویتامین C افزایش دهنده جذب آهن غیرهم و ضروری در رژیم ضد کم خونی.
موارد محدود کننده جذب آهن چای، قهوه، کلسیم و فسفر زیاد در رژیم غذایی.
تأثیر تغذیه مناسب بهبود انرژی، کاهش خستگی و کنترل بهتر کم خونی.

نویسنده: متخصص تغذیه ایرانی با تجربه 10 ساله، تهران

https://funfood.ir